Home | Zwembaden | Whirlpools & spa | Waterbehandeling | Promoties | Over ons | Contact

Tips voor het onderhoud van een zwembad

Goed verzorgd en kristalhelder water, dat is de droom van iedere zwembad eigenaar. Want het plezier van een eigen zwembad wordt letterlijk vertroebeld indien het zwembad en het water niet op de juiste manier verzorgd worden.

 

Onderhoud zwembad filter.

Als regel kan men stellen dat de filters minstens één keer per week teruggespoeld moeten worden om de vuildeeltjes te verwijderen die zich in het filterbed opgehoopt hebben. Als het water een bepaald niveau van carbonaathardheid heeft, is het mogelijk dat er verkalking ontstaat in de zandfilter, ondanks regelmatige terugspoelingen. In extreme gevallen kan deze kalkafzetting de filter zelfs volledig verstoppen. In de resterende ongeblokkeerde kanalen worden de vuildeeltjes dan niet langer tegengehouden door het toegenomen waterdebiet.
Het is dus best om de filter 3 tot 4 keer per jaar preventief te ontkalken en te reinigen.

filter

top

Toevoegen van vers water.

Ook al wordt het zwembadwater zeer doeltreffend behandeld, toch kan men niet volledig uitsluiten dat er zich opgeloste stoffen in het water ophopen, vooral zouten die gevormd worden door chloorreacties, zoals chloriden en nitraten.
In een hoge concentratie hebben chloriden een corrosief effect op alle metaaldelen, vooral op aluminium en ook op roestvrij staal.
Een overdreven concentratie zout kan enkel vermeden worden door regelmatig een deel van het water te verversen. Bij zwembaden met een hoge watertemperatuur resulteert de verdamping van het water in een hogere concentratie van zout en het is dan ook noodzakelijk om het zwembad bij te vullen met vers water. Voor privé-zwembaden moet men elke week minstens 3 tot 5 % van het totale volume vervangen met vers water.
Zwembad-afdekkingen houden de verdamping van het water in aanzienlijke mate tegen en zorgen er dus ook voor dat er minder vers water toegevoegd moet worden.

top

Stabilisering van de waterhardheid.

waterBij water met een hardheid van meer dan 150 dH (de plaatselijke watermaatschappij kan u deze informatie bezorgen), kan er kalkneerslag en afzetting ontstaan, zelfs als de ideale pH-waarde aangehouden wordt. Dit leidt tot ruwe badranden, verstopte filters en aanslag in de warmtewisselaars. Daardoor ontstaat er een aanzienlijk verlies in de warmteoverdracht en gaat er waardevolle energie verloren (een kalklaag van 1 mm resulteert in 15 % minder warmteoverdracht). Door toevoeging van de gepaste hoeveelheid antikalk -die afhankelijk is van de waterhardheid en het badvolume -wordt de hardheid van het water gestabiliseerd, deels door de vorming van stabiele calcium- en magnesium-complexen en deels door vertraging van de kristalvorming.

top

Overwintering buitenbaden.

Nagenoeg elke zwembadfabrikant zal aanraden om buitenbaden tijdens de winter gevuld te laten.
 
De voordelen:

  • Bij in de grond ingewerkte zwembaden geeft het water een tegendruk tegen verschuivende aarde die de wanden van het zwembad naar binnen zou kunnen duwen.
  • Het water in het zwembad drukt het zwembad ook naar beneden, zodat er geen neiging ontstaat om te gaan drijven als het bad in de lente door veel grondwater omgeheven is.
  • Bovendien is een gevuld zwembad minder vatbaar voor de externe weersomstandigheden en kan het niet beschadigd geraken door vallende voorwerpen.

winter

Er moet ook op het volgende gelet worden:

  • Als het bad niet meer in gebruik is, verlaag dan het waterniveau tot onder de skimmer inlaat.
  • Maak de buitenleidingen leeg.
  • Maak gebruik van overwinteringsvlotters om ijsdruk te voorkomen.

top

©2012 D&D Benelux | Hever-Boortmeerbeek, Belgie | Sitemap